cafea
cafea

O cafea dimineata, una la pranz si cate una cu ocazia fiecarei sedinte sau intalniri cu prietenii. Cafeaua pare sa fie cea mai buna sursa de energie, ne salveaza cand nu am reusit sa dormim suficient, iar pentru multi dintre noi este si un obicei. Nu ii simtim neaparat nevoia, dar suntem obisnuiti sa bem dimineata, atunci cand fumam sau cand ne vizitam cea mai buna prietena.

Cafeaua neagra, fara zahar sau lapte, este sanatoasa. Bogata in special in antioxidanti, ne poate ajuta sa fim mai sanatosi. Iar legatura cu cresterea energiei nu este un mit – cafeaua chiar ne ajuta sa fim mai alerti, mai atenti, mai plini de energie. Cafeaua reduce riscul de diabet, dementa, infarct, AVC si cancer de ficat si ne poate ajuta sa slabim.

Dar in ce masura? Cand ar trebui sa ne oprim si care este limita?

Din cauza continutului de cofeina, excesul de cafea poate avea si efecte secundare: ameteli, bufeuri, insomnie, anxietate. Ca sa nu mai vorbim despre efectele secundare care apar atunci cand suferiti de anumite afectiuni in cazul carora cofeina nu este recomandata: hipertensiune, psoriazis si dermatita seboreica, reflux gastric, etc.

cafea
cafea

Specialistii spun ca ar trebui sa ne limitam la 400 mg de cafeina pe zi. Daca preparam cafeaua cu o concentratie medie, asta inseamna maxim 5-6 cesti pe zi, sau daca beti cafeaua in cani mai mari, maxim 2-3 cani. Regula se aplica doar in cazul unui adult sanatos. Iar daca beti cafeaua concentrata, cum este varianta espresso, limitati-va la 3 cesti (o cana si jumatate) pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.