Un politist celebru din Romania, agentul brasovean de circula?ie Marian Godina, a explicat ce trebuie sa facem daca suntem prin?i in trafic, încalcând reguli de circula?ie vrem sa scapam cu amenda.

Potrivit Cancan, sunt sanse mari ca politistul sa aplice doar un avertisment, in anumite conditii!
Primul pas este recunoasterea greselii, si este indicat sa o facem zambind, a dezvaluit Marian Godina. „De obicei, politia te opreste cand ai facut ceva gresit, dar e legal sa te opreasca si doar pentru controlul documentelor. Cand te opreste pentru vreo abatere, e clar ca tu stii ce ai facut. E dreptul tau ca politistul sa iti spuna motivul opririi, dar eu daca as fi oprit pentru ca vorbeam la telefon, ultimul lucru pe care l-as face ar fi sa intreb “da’ de ce m-ai oprit?”. Nu da bine sa faci pe prostul, iar asta sigur il va deranja pe politist. Asadar, o replica mult mai buna ar fi “stiu de ce m-ati oprit”. Aceasta merge la fix cu un zambet, indiferent de sex si varsta. Deja porniti cu un avantaj si calea spre un avertisment va este deschisa, scrie politistul pe pagina sa de Facebook.

Un alt punct e modul in care vorbiti cu politistul. O atitudine respectuoasa ar putea sa va aduca mai aproape de un avertisment”, scrie Godina, pe pagina sa de Facebook.

„Unii politisti sunt usor deranjati cand li se vorbeste per tu, asa ca luati in calcul ca folosirea pronumelor de politete e gratuita. Evitati adresarea cu “sefu’”! Mie mi se pare ca denota incultura si e o forma de lingusire care nu isi are rostul. Nici nu am cunoscut vreun coleg caruia sa ii placa sa i se spuna asa, decat sefilor, dar no…ei sunt sefi!

Godina explica si faptul ca politistii sunt deranjati de solicitarile inutile de a se legitima, atunci cand sunt in locuri vizibile si e clar ca sunt in misiune.

Politistul desfiinteaza si mitul potrivit caruia soferii nu sunt obligati sa prezinte documentele daca agentul care l-a oprit nu poarta cascheta. Toate sunt povesti.

Un drept pe care il aveti este acela de a solicita politistului sa va prezinte legitimatia cand acesta nu are insigna in piept. Daca as opri o masina pe un drum parasit sau intr-o zona izolata, cred ca i-as arata de buna voie legitimatia cuiva, pentru a ii elimina orice dubiu asupra calitatii mele de politist, dar cand esti oprit de o masina de politie in centrul Brasovului si tu ceri legitimatia, e clar ca sunt doua probleme posibile cu tine: ori esti atat de suspicios incat atunci cand ajungi acasa, verifici toate dulapurile in cautarea amantei/amantului, ori vrei doar sa faci pe desteptul si sa arati cat de bine cunosti tu legea. Oricare dintre variante ar fi, calea spre amenda ti s-a deschis. Adica tu nu ai incredere in mine ca sunt politist, dar eu sa am incredere in tine ca pe viitor o sa porti centura daca iti dau doar un avertisment?

„Nu ai cascheta pe cap! Poate ca nu o am! Poate ca am uitat-o in masina, poate ca am stat atat de mult intr-o intersectie incat un porumbel deranjat la stomac m-a confundat cu o statuie, poate e prea cald sau poate nu vreau sa imi stric freza. Oricare ar fi cauza, risc sa fiu sanctionat de un superior pentru ca nu respect portul uniformei. Citeam un articol in care un expert in legislatie spunea ca daca politistul nu are cascheta pe cap, nu esti obligat sa ii prezinti buletinul. Ce m-as face daca as vedea un talhar fugind cu o geanta si nu as avea cascheta? L-as ruga sa mai dea o tura si intre timp mi-as aseza si eu sapca pe cap, ca sa imi pot permite sa il legitimez?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.