Ce cumpara romanii
Ce cumpara romanii

Aproape jumatate din veniturile romanilor se duc pe alimente. Romanii cumpara mult si cumpara aproape orice. Cu toate acestea, potrivit Institutului National de Statistica, in primul trimestru al anului 2016, au achizitionat mai putine produse comparativ cu perioada similara a anului 2015. Se poate observa o scadere a consumului de alimente precum painea, cartofii sau zaharul, dar si o crestere a consumului de branza, oua, carne si fructe.

Romanii mananca “cu paine”

Romanii sunt mari consumatori de paine si produse de panificatie, dar se pare ca renunta incet la acest obicei. Astfel, daca in primele trei luni ale anului 2015 media este de 9,85 de kilograme de astfel de produse achizitionate, in anul 2016 cantitatea a scazut si a ajuns la 9,76 kilograme.

Carnea de porc are prioritate

Potrivit acelorasi date, romanii au cumparat mai multa carne in acest an, 2,95 de kilograme, comparartiv cu 2015 cand cantitatea achizitionata a fost de numai 2,77 kilograme. Totusi, predomina apetenta romanilor pentru carnea de porc, care detine o pondere de aproximativ jumatate din cantitatea totala achizitionata.

Ce cumpara romanii
Ce cumpara romanii

Merele si perele, fructele cele mai consumate

Si branzeturi s-au cumparat mai multe in anul 2016, 4,48 kilograme, cu 200 de grame mai mult fata de anul trecut. Ouale au avut mai mare trecere, de la 6,65 in anul 2015 la 6,98 in anul 2016, dar si fructele. Daca anul trecut fiecare roman a mancat in primele trei luni mai putin de trei kilograme de fructe, in aceeasi perioada a anului prezent s-au consumat 3,06 kilograme de fructe. In ceea ce priveste preferinta pentru un anumit fruct, in top conduc merele si perele, urmate de pepeni, portocale, mandarine si lamai. In coada preferintelor sunt nucile in coaja, 0.016 kilograme.

Cartoful pierde teren

In ciuda faptului ca este foarte popular printre romani, cartoful a inceput sa piarda teren. Astfel, daca anul trecut s-au achizitionat peste 2 kilograme de cartofi, anul acesta abia s-a ajuns la 1,8 kilograme. Si zaharul si ciocolata s-a vandut mai slab in Romania anului 2016. Potrivit datelor furnizate de INS, anul trecut s-au vandut 0,74 kilograme de zahar fiecarui locuitor, in timp ce anul acesta cererea a scazut la 0,67 kilograme. Si ciocolata a inregistrat o scadere, de la 0,15 la 0,14 kilograme.

Nu facem economii la alcool

Bauturile alcoolice au inregistrat o crestere in acest an. Daca anul trecut fiecare roman a cumparat 1.06 litri de alcool, in acest an, in primul trimestru a cumparat 1,21 litri. In ceea ce priveste preferintele, acestea se indreapta spre bere, vin si apoi tuica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.