Ora oficială de vară este aplicată, potrivit astronomilor, între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

Când trecem la ora de iarnă în 2021
Astfel, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi, pentru a trece la cea de iarnă, între 30 și 31 octombrie, când ora 04:00 devine ora 03:00.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa și a oferit statelor member posibilitatea de a alege dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Astfel, țările care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă urmau să facă schimbarea în ultima duminică din octombrie 2021.

Totuși, deși statele din Europa erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, pandemia de coronavirus a împiedicat planurile. Sistemul cu ora de vară- ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă în anul 2018. Legea a fost însă respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ulterior, proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, cameră decizională, dar Guvernul și-a menținut poziția, iar comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ.

În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivel european.

„Să nu uităm că până la urmă trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice, dat fiind faptul că randamentul activităţii omeneşti scade”, declara Andrei Daniel Gheorghe, unul dintre susținătorii inițiativei de a se renunța la ora de vară, notează Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.