Apar noi mărturii ale românilor care au plecat în Germania după un trai mai bun, numai că s-au lovit de-o altă realitate.

Fără contracte semnate, așa cum singuri recunosc că au început munca, cei care culeg sparanghel se simt păcăliți și spun că sunt tratați ca sclavii.

„Dormim îngrămădiți, n-avem căldură și nici plata nu e cea promisă”, strigă tot mai mulți. În tot acest timp, semenii rămași în țară continuă să umple avioanele care vin să-i ia.

Toate cele trei aeronave care au decolat de pe Aeroportul Internațional Sibiu au fost pline cu sezonieri și au avut ca destinație Germania. Viitorii muncitori de pe plantanțiile de căpșuni și sparanghel spun că știu la ce se-așteaptă:

”În România ce să facem, doamnă, să stăm pe 10 milioane pe lună, nici ăia? Și pe criza asta care este acum, nici locuri de muncă nu sunt. Ne dăm în cap”.

Dormim 4 într-o cameră, suntem amestecați, nu avem căldură, nu m-am spălat pe păr de când am venit, de sâmbătă… Sunt 4 paturi îngrămădite, suntem îngrămădiți”.

”Nu ne place mâncarea. Nici la porci nu poți să o dai!”

Mai mult, spun că nici banii nu vin, așa cum se-așteptau. În loc să câștige 13 euro, pe ora de muncă, au aflat, odată ajunși în fermă, că vor încasa plata, pe kilogram. Numai că recolta e săracă și la fel, câștigul:

”Câmpurile nu au sparanghel și nu putem să ne facem norma. Eu am făcut 30 de kilograme de azi-dimineață și sunt rupt de cât am tras”.

”La noi, n-ar fi români noi, poate 5% să fie noi, care n-au fost plecați prin Italia, dar 90% ar fi românii noștri care au rămas acasă după ce au plecat de sărbători și n-au mai putut să intre. Aici ar fi o problemă”, spune Valentin Sânzianu, sindicalist.

Acordul între cele două state se află, deocamdată, la nivel de discuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.