Românii din străinătate se pregătesc să întâmpine Paştele la fel ca acasă. Deşi sunt departe de ţară, ei fac tot posibilul să respecte tradiţiile. Asta include şi mersul la slujba de Înviere.

La Milano, bisericile au început pregătirile încă de acum câteva săptămâni. Preoţii sunt siguri că românii vor veni în număr mare la slujba de Înviere.

Bisericile devin în această perioadă loc de întâlnire pentru românii din Italia care nu au reuşit să vină acasă.

Femeie: Avem mai multe biserici. Ne putem alege şi mergem unde credem.
Reporter: Ce aţi pregătit bun pentru Paște?
Femeie: D-ale noastre, cozonaci, pască, ouă roșii, miel fript la cuptor, de toate. Câte un pic din toate. Ne trece dorul şi ne simţim ca acasă la noi.

Sergiu Balaban, jurnalist Digi24: Românii care locuiesc aici în Peninsulă pot găsi toate ingredientele necesare la magazinele românești, avem aici pentru pregătirea unui cozonac: stafide, mac, lapte, ouă, unt și toate aceste lucruri, chiar dacă pentru mulți români care au rămas în țară sunt banale și pot fi găsite oriunde, aici în Italia ele sunt valoroase pentru că doar cu ingrediente românești, spun românii, poate fi completată acea masă îmbelșugată și acea atmosferă pe care mulți au lăsat-o la mii de kilometri distanță.

Luminița Popovici, româncă stabilită în Italia: Facem Paștele împreună cu toată familia şi mergem la grătar. Dimineață mâncăm cozonac sfințit, când venim de la biserică, după care ne batem cu ouăle.

De 15 ani, Luminița pregătește acasă toate mesele de sărbători. Nu vrea să rateze ocazia de a aduna în jurul mesei toate rudele sale care locuiesc în Italia.

Luminița Popovici, româncă stabilită în Italia: Îmi lipsește aerul din țara mea. Părinții, casa, oricum sângele apă nu se face. Acasă este foarte bine… ne lipsesc părinții, rudele, casa…

Paştele se simte din plin și pentru românii din Franța. Pentru cei stabiliți în nordul Parisului vor fi sărbători speciale pentru că vor merge la Înviere în biserica pe care chiar ei au renovat-o.

Sursă stire: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.