Recuperarea mirosului și gustului după Covid poate să fie o provocare. Mulți pacienți rămân fără miros și gust chiar și după ce s-au vindecat de Covid-19.

Recuperarea mirosului și gustului după Covid poate dura săptămâni sau chiar luni. Află cum poți grăbi procesul cu ajutorul leacurilor din natură.
”Pierderea sau diminuarea mirosului și/sau a gustului este un simptom frecvent la pacienții cu infecții virale”, observă dr. Yuliya Manolaki, medic specialist balneo- și fizioterapie, recuperare medicală, adăugând că acest fenomen ”apare din cauza inflamației induse de infecție”. Din fericire, natura are leac pentru recuperarea mirosului și gustului după Covid.

Cât durează recuperarea mirosului și gustului după Covid
Spre deosebire de alte viroze, ”în cazul infecției COVID-19 pierderea mirosului tinde să se instaleze brusc și sever nefiind însoțită de congestie nazală – simptom asociat de obicei cu stadiile incipiente ale anosmiei induse de virusurile respiratorii. Afectarea mirosului și gustului (anosmia și ageuzia) pot persista o lungă perioadă de timp ulterior infecției COVID-19, comparativ cu alte infecții ale căilor respiratorii superioare.

Dacă în timpul unei răceli obișnuite, pierderea mirosului și gustului durează de obicei 3 zile, durata medie în infecția COVID-19 a fost de 8 zile. Conform literaturii de specialitate, există și cazuri în care pacienții nu și-au recăpătat complet simțul mirosului nici după o perioadă de 3-6 luni de zile. În acest caz, recuperarea poate necesita zile, luni sau chiar ani de tratament”, spune medicul.

Antrenamentul mirosului
Antrenamentul mirosului poate să te ajute să readuci acest simț în viața ta. Ar fi bine să alegi patru din următoarele arome și să le exersezi zilnic. Concentrează-te deplin pe un miros anume. Stai aproape de sursă și inspiră timp de 20 de secunde. Fă o mică pauză și treci la următorul. Alege dintre: cafea măcinată, trandafir, citrice, eucalipt, vanilie, cuișoare, mentă. Pot fi plantele, alimentele sau condimentele respective sau uleiuri esențiale extrase din ele.

În timpul antrenamentului de miros, este posibil să simți arome ciudate, care nu se potrivesc cu ceea ce miroși. Aceasta include izuri neplăcute, cum ar fi cauciuc ars sau transpirație. Acest lucru este cunoscut sub numele de parosmie. Poate dura câteva săptămâni sau mai mult, dar este, de obicei, temporară. Totodată, atunci când mănânci ceva care ar trebui să fie delicios, este posibil să simți un gust neplăcut.

Recuperarea mirosului și gustului după Covid. Tratament cu ulei de ricin
Uleiul de ricin a fost folosit de mult timp pentru a restabili pierderea mirosului, datorită componentei sale active, acidul ricinoleic, care ajută la combaterea infecțiilor. De asemenea, reduce inflamațiile pasajului nazal cauzate de răceli și alergii. Încălzește ușor puțin ulei de ricin. Asigură-te că este călduț și nu fierbinte. Pune câte două picături de ulei în fiecare nară de două ori pe zi: o dată la trezire și încă o dată înainte de somn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.