In ultimii ani, cele patru anotimpuri cu care eram obisnuiti s-au transformat in doua. Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate, atrage atentia asupra faptului ca o diferenta de minim 4 grade intr-un interval foarte scurt afecteaza organismul care, in mod natural, are nevoie de 14 zile pentru a se adapta la schimbarile de temperatura. Ca urmare, persoanele meteosensibile se pot confrunta cu probleme precum insomnii, afectiuni respiratorii, alergii, dar si probleme cardiovasculare.

Cum afecteaza sanatatea schimbarile bruste de temperatura

In ultimii ani, cele 4 anotimpuri cu care eram obisnuiti s-au transformat in doua. De asemenea, zilele calduroase de vara alterneaza brusc cu zile friguroase si ploioase, iar noi ne simtim din ce in ce mai iritati, obositi, pare chiar ca ne imbolnavim mai repede si mai grav. O diferenta de cel putin 4 grade intr-un interval scurt de timp afecteaza organismul care are nevoie, in general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbarile de temperatura. Ce impact au schimbarile de vreme asupra organismului si cat de periculoase sunt pentru sanatatea

Ce spune specialistul

Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate, cel care a introdus in Romania medicina personalizata, atrage atentia asupra urmarilor pe care le pot avea schimbarile bruste de temperatura asupra sanatatii:

-Slabirea sistemului imunitar. Daca anotimpurile de tranzit aveau rolul de a obisnui organismul cu extremele meteo, in lipsa tot mai evidenta a acestora, organismul este nevoit sa se adapteze singur la schimbarile bruste. Acest lucru ii da peste cap ritmul firesc si ii scade imunitate. Copiii, batranii si persoanele bolnave sunt cei mai expusi consecintelor slabirii sistemului imunitar.

-Probleme respiratorii. Schimbarile imprevizibile de temperatura pot cauza aparitia astmului, a afectiunilor pulmonare sau a celor de natura respiratorie.

-Accentuarea afectiunilor reumatice. Umezeala si temperaturile scazute determina dureri reumatice si de articulatii. Aceleasi cauze pot sta la baza aparitiei si persistentei virozelor.

-Probleme cardiovasculare. Oscilatiile mari de temperatura pot aduce neplaceri serioase celor care sufera de astfel de afectiuni. In cele mai severe cazuri, persoanele hipertensive sunt expuse aparitiei unui atac de cord. Fumatorii trebuie sa acorde acestui risc o atentie sporita, ei fiind cei mai expusi.

-Insomnii si probleme de concentrare. Fortat sa accepte conditii cu care nu este obisnuit pentru anumite perioade ale anului, organismul trece printr-o adevarata provocare in a-si pastra ritmul de odihna sau capacitatea de a se concentra. In plus, persoanele meteosensibile pot avea ameteli, dureri de cap, se pot simti slabite, obosite sau irascibile.

-Depresie si anxietate. Vremea instabila poate destabiliza echilibrul psihic al persoanelor metosensibile care, in incercarea de a face fata noilor conditii, se pot confrunta cu o stari de indispozitie sau chiar de depresie.

-Aparitia alergiilor. Persoanele care sufera de alergii severe sunt predispuse la meteosensibilitate.

-Evitati sa petreceti mult timp in spatii inchise. Astfel, organismul este expus la schimbarile meteo si isi „antreneaza” capacitatea de a se adapta mai usor la acestea.

-Atentie la dieta! Consumati fructe si legume de sezon, hidratati-va constant si apelati la suplimentele nutritive. Alimentatia poate deveni un aliat de nadejde al sistemului imunitar, atat timp cat aduce organismului aportul optim de vitamine si minerale.

-Monitorizarea starii de sanatate. Daca se cunosc anumite predispozitii sau afectiuni ale organismului, este esential ca acestea sa fie tinute sub control. In plus, este important ca fiecare sa-si cunoasca starea reala de sanatate pentru a putea preveni anumite probleme grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.