Conopida murata
Conopida murata

Desi nu este atat de populara precum gogonelele sau castravetii, si conopida poate fi pusa la murat. Ardelenii se lauda cu aceasta traditie. In Bihor si Satu Mare, pe langa traditionalele gogonele murate sau castraveciori conservati la borcan, se pune si conopida.

Reteta de conopida murata din vestul tarii.
Ingredientele necesare:

– 3 kilograme de conopida;
– boabe de piper;
– boabe de mustar;
– sare grunjoasa;
– ramurele de cimbru;
– frunze de telina;
– foi de dafin.

Cum se pune conopida la murat: Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa speli borcanele in care vei pune leguma. Curat-o mai intai de frunze si indeparteaza cotorul.
Apoi, pune apa la fiert cu sarea grunjoasa (100 de grame la un litru de apa) si cateva fasii de hrean. In oala cu apa se pun si boabele de mustar si de piper, insa pastreaza cateva si pentru fundul borcanului.

Dupa ce apa da in clocot, ia oala de pe aragaz si pune-o deoparte cateva minute. Vei folosi apa sarata pentru a umple borcanele cu conopida.

Conopida murata
Conopida murata

Pe fundul borcanului trebuie sa pui tulpinile de marar, cimbrul si telina si 2-3 foi de dafin. Taie in bucatele medii conopida ca sa iti incapa in borcan (orienteaza-te in functie de capacitatea acestuia).

Secretul ardelenilor: Ca sa fie mai gustoasa, conopida se pune la murat impreuna cu alte zarzavaturi si legume delicioase: ceapa, morcovi, hrean, peperoni si se documenteaza din plin cu seminte de coriandru, sare si putin zahar (un sfert de lingurita). Atentie! Zeama din borcan trebuie sa fie egala cu jumatate din volumului borcanului, altfel conopida se va strica repede.

Poti consuma conopida murata ca garnitura la preparatele din carne si chiar in supe. Poti pune conopida murata in ciorba de perisoare. Poti consuma conopida murata impreuna cu ardeii iuti la masa, mai ales daca mananci carne facuta la gratar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.