Apreciat pentru numeroasele lui calități, vinul este la fel de prețios precum pâinea în ritualurile bisericești. Numeroase credințe și superstiții despre vin s-au păstrat de-a lungul anilor și încă le mai respectăm și azi.

Toate popoarele au adunat diverse superstiții despre vin, iar cele mai multe credințe despre licoarea bahică spun că este un semn cu totul deosebit când se varsă vinul de pe masă. La români, este semn bun, la italieni era semn rău. Iată câteva credințe și obiceiuri legate de vin de care se ține cont și azi.

Superstiții despre vin legate de biserică
Prilej de veselie la petreceri, bun de preț cu care se făceau afaceri bănoase și licoare de duh, care închipuia sângele lui Iisus Hristos în ritualurile bisericii, vinul are numeroase valențe în istoria și cultura europenilor.

O legendă românească spune că, pe vremuri, curgea vin la toate fântânile, dar Dumnezeu s-a mânia pe oameni că umblau mai mult beți. Și atunci a luat tot vinul și grâul și a lăsat pe pământ doar atât cât le trebuie preoților să oficieze slujba și să pregătească colivele.

Multe superstiții despre vin sunt legate de ceea ce se întâmplă la biserică și la înmormântare.

La orice slujbă se varsă vin pentru amintirea celor morți, să le fie țărâna ușoară. Când se pune mortul în groapă, se stropește în cruce cu vin să poate bea și el pe lumea cealaltă. Iar la pomană, ori de câte ori este pomenit numele celui mort, trebuie vărsate câteva picături de vin pe pământ.

Și la nunți trebuie vărsat vin din belșug. Este semn bun dacă se varsă vinul pe masă la nuntă, pentru că mirii vor fi fericiți și vor avea parte de bunăstare.

Sfântul Vasile și obiceiul petrecerilor pe 1 ianuarie
În tradițiile românești, se spune că Sfântul Vasile este cel mai tânăr și cel mai vesel dintre toți sfinții, mare amator de vin și glume. El s-a rugat de Dumnezeu să îi rânduiască o zi din an în care să petreacă în voie și Dumnezeu i-a dat ziua de 1 ianuarie. Atunci Sf. Vasile a luat un clopoțel și un fir de busuioc și a pornit pe drum să dea de veste că este mare sărbătoare cu petrecere de 1 ianuarie.

Așa a început și tradiția de a petrece în prima zi a anului cu familia la un pahar de vin. Și este semn de mare noroc, dacă se varsă din întâmplare vreun pahar de vin la petreceri, la nunți, de Revelion, oricând se adună oameni veseli care prețuiesc vinul.

Pe de altă parte, la petrecere trebuie să ai grijă să torni vin numai în paharele care s-au golit. Dacă torni vin peste vin, riști să faci copii bâlbâiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.