Cele mai multe persoane nu se gandesc de doua ori inainte sa-si foloseasca telefonul oriunde, de la drumul spre birou la masa de seara la cabinetul medicului. Cercetarile stiintifice arata, insa, ca telefoanele mobile sunt mult mai murdare decat ai crede, iar cu cat mai multe bacterii aduna, cu tot atatea intri in contact.

De fapt, chiar mana ta este cel mai important factor atunci cand vine vorba de murdaria de pe telefon. Conform unui studiu condus de Deloitte, cele mai multe persoane isi verifica telefoanele de aproximativ 47 de ori pe zi, lucru care ofera suficiente sanse pentru microorganisme sa se mute de pe degetele tale pe ecran.

„Deoarece oamenii isi poarta telefoanele chiar si in situatii inainte de care, in mod normal, si-ar spala mainile, acestea tind sa devina destul de murdare,” afirma Emily Martin, profesor asistent in epidemiologie la University of Michigan School of Public Health. Rezultatele studiilor variaza atunci cand vine vorba de cati microbi se aduna pe un telefon obisnuit, insa un alt studiu recent a aratat ca mai mult de 17.000 bacterii ajung pe aparatura elevilor de liceu. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Arizona au descoperit ca telefoanele strag de zece ori mai multe bacterii decat vasul de la toaleta.

Pielea umana este in mod natural acoperita de microbi care, de obicei, nu au nicio consecinta negativa asupra sanatatii, iar bacteriile naturale, impreuna cu uleiul de pe mainile noastre, sunt transferate pe ecranele telefoanelor de fiecare data cand verificam un mesaj sau trimitem un email. Martin sustine ca organismele gasite pe telefoane nu sunt patogene si care ar putea sa ne imbolnaveasca. Stafilococul ar putea fi prezent, de exemplu, insa nu cel care transmite infectii.

Cu toate acestea, cateva bacterii ar trebui sa ne ingrijoreze. „Nu ne deplasam printr-un mediu steril, asa ca daca atingem o anumita suprafata, ceva s-ar putea afla pe ea”, adauga Susan Whittier, director de microbiologie clinica la New York-Presbyterian si Columbia University Medical Center. „Exista foarte multe contaminari prin mediu.”

Sa-ti tii telefonul departe de baie poate ajuta, insa daca vrei si sa-l cureti, sunt cateva metode care functioneza. Multi oameni isi sterg ecranele cu o panza din microfibre, ceea ce indeparteaza mare parte din bacterii. Pentru o curatare mai eficienta, Whittier recomanda o mix format din 60% apa si 40% alcool sanitar, in care carpa poate fi inmuiata inainte. Daca nu esti bolnav, Whittier sustine ca este suficient sa-ti cureti telefonul astfel de cateva ori pe luna. Stai departe de dezinfectatele sub forma lichida sau spray, deoarece acestea iti pot deteriora telefonul.

Totusi, cel mai bun sfat are de-a face mai mult cu tine decat cu telefonul tau. Spala-te pe maini de mai multe ori pe zi, iar expertii spun ca totul va fi in regula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here