Pe masura ce ne apropiem de sezonul rece, riscul de raceala si riscul aparitiei unor epidemii de gripa cresc pe zi ce trece. Unul dintre factorii majori care influenteaza capacitatea de raspuns a sistemului imunitar este reprezentat de alimentatie. Iata, in continuare, care sunt cele mai bune remedii pentru intarirea sistemului imunitar pe care le gasim (si) toamna:

Dovleacul: contine carotenoide (precursori ai vitaminei A) in cantitate foarte ridicata, fiind asadar o excelenta sursa de vitamina A. Avand un important rol antioxidant, vitamina A face parte (alaturi de vitaminele C si E) din clubul select al “vitaminelor imunitatii”. (Dovleacul contine si vitaminele C si E, dar in cantitati mai reduse.)

Cruciferele comune: varza, conopida si broccoli sunt legume care au un puternic efect de detoxifiere a ficatului. Prin aceasta, consumul lor ajuta sistemul imunitar (permitandu-i sa-si canalizeze mai bine resursele catre identificarea si neutralizarea virusurilor si bacteriilor).

Usturoiul – contine numerosi compusi sulfurosi (principalul fiind alicina) care inhiba dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii, inclusiv a stafilococilor.

Ceapa: este bogata in quercitina (antioxidant cu un important rol imunitar) si in compusi ai sulfului. Pentru eficienta crescuta in stimularea imunitatii, usturoiul si ceapa trebuie consumate in stare cruda.

Ceaiul verde: are in compozitie L-Teanina (aminoacid care, printre alte beneficii, creste rezistenta organismului la virusi) si flavonoide (substante antioxidante) in concentratii mari.

Mierea: ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiilor si protejeaza gatul de microbi. Mierea are proprietati antioxidante si antifungice. Cea mai valoroasa pentru intarirea imunitatii este mierea de hrisca.

Macesele: toate subspeciile sunt foarte concentrate in vitamina C, dar cele subalpine si soiul alpin exceleaza in aceasta privinta. Pentru a pastra vitamina C, este important sa nu fierbeti fructele, ci sa turnati apa fierbinte peste fructele sparte si sa le lasati la infuzat.

Carnea de porc: contine mult zinc, mineral care stimuleaza activitatea leucocitelor. Spre a va proteja pe cat posibil de grasimile saturate din aceasta carne, este bine sa alegeti carnea de porc macra (muschiulet de porc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.